biologia_2 18/11/19
Zajęcia oparte na metodzie eksperymentu z biologii dla klas 4-8.
WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Sprzęt i odczynniki: jodyna, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, ryżowa, pietruszka, jabłko, ziemniak, burak itp.
Problem badawczy: Czy we wszystkich produktach występuje skrobia?
Hipoteza: Skrobia występuje w produktach roślinnych.
Skrobia – węglowodan, polisacharyd roślinny, pełniący w roślinach rolę magazynu energii.
Skrobia jest głównym węglowodanem w diecie człowieka. Skrobia jest
najważniejszym polisacharydem zapasowym u roślin, które magazynują go
w owocach, nasionach, korzeniach formie ziaren w liściach, bulwach,
rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są
ziarna zbóż, bulwy ziemniaka i manioku, a także (choć mniej) kolby kukurydzy.
Skrobia i niektóre jej pochodne (skrobie modyfikowane np. estry, produkty degradacji,
utlenieniu i częściowej hydrolizy) mają zastosowanie w przemyśle włókienniczym,
farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów.
Skrobię można wykryć za pomocą jodyny lub płynu Lugola, który zawiera jod. Pod wpływem
jodu skrobia przyjmuje niebiesko-fioletowe zabarwienie.
biologia_2
Zajęcia oparte na metodzie eksperymentu z biologii dla klas 4-8. WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH Sprzęt i odczynniki: jodyna, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, ryżowa, pietruszka, jabłko, ziemniak, burak itp. Problem badawczy: Czy we wszystkich produktach występuje skrobia? Hipoteza: Skrobia występuje w produktach roślinnych. Skrobia – węglowodan, polisacharyd roślinny, pełniący w roślinach rolę magazynu energii. Skrobia jest głównym węglowodanem w diecie człowieka. Skrobia jest najważniejszym polisacharydem zapasowym u roślin, które magazynują go w owocach, nasionach, korzeniach formie ziaren w liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka i manioku, a także (choć mniej) kolby kukurydzy. Skrobia i niektóre jej pochodne (skrobie modyfikowane np. estry, produkty degradacji, utlenieniu i częściowej hydrolizy) mają zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów. Skrobię można wykryć za pomocą jodyny lub płynu Lugola, który zawiera jod. Pod wpływem jodu skrobia przyjmuje niebiesko-fioletowe zabarwienie.